gradinite private,scoli private, loc de joaca copii, after school copii, meditatii copii, catering gradinite,Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Caras Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea.

BINE ATI VENIT

Telefonul mobil, public
 
În cele ce urmează vom prezenta diverse metode prin care persoanele interesate, sau statul, pot să pătrundă în viaţa personală a cuiva, prin intermediul telefonului mobil. Unele dintre aceste metode sunt chiar foarte ingenioase şi permit ca aproape nici un purtător de telefon mobil să nu mai poata avea o viaţă personală.

Cine e interesat?

În primul rând, nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi de ideea că doar cei care au greşit cu ceva împotriva legii (criminali sau terorişti) ar trebui să se teamă de aceste interceptări. Categoriile vizate sunt mult mai largi şi implică subiecţi care devin interesanţi prin prisma preocupărilor lor în viaţa publică, economică sau politică.

De exemplu, toţi cei care într-un fel sau altul protestează împotriva politicilor oficiale se pot trezi ascultaţi şi monitorizaţi. În SUA, printre cuvintele cheie care declanşează monitorizarea convorbirii se află şi "Greenpeace", "Amnesty International" sau "human rights".

Deci, dacă faceţi parte dintr-o organizaţie umanitară sau ecologistă (dar nu numai), puteţi fi interceptat fiindcă incomodaţi pe cei de la putere sau chiar serviciile secrete, pentru că se ştie bine ca, în general, există multe incompatibilităţi între un serviciu secret şi apărarea drepturilor omului. Totodată, există mărturii indubitabile despre cum diverşi ziarişti sunt ascultaţi, chiar fără să fie anchetaţi în niciun fel, doar fiindcă scriu despre subiecte sensibile.

Alte motive pentru care cineva poate fi interceptat se află în sfera politicului... de exemplu un om public despre care se afla că are o amantă, poate fi foarte uşor şantajat de diverse grupuri de interese, în special cele care au influenţă şi asupra serviciilor secrete.

Mai periculos încă, în sfera economicului, dacă se interceptează convorbiri private, se pot afla astfel informaţii economice confidenţiale, planuri pentru bursă, ţinte de licitaţie pentru diverse contracte, etc. Aceste informaţii sunt printre principalele arme cu care se pot da "ţepe" sau "tunuri" economice, în care să fie implicate sume imense de bani.

Din acest motiv, s-a manifestat o reacţie vehementă împotriva unor paragrafe din propunerile de legi pentru securitatea naţională, care permiteau serviciilor secrete să presteze activităţi economice.

Datorită informaţiilor secrete pe care aceste servicii le deţin prin natura funcţiei, o simplă firmă de brokeraj care dispune de informaţiile respective ar putea câştiga miliarde doar prin operaţiuni bursiere şi ar putea foarte uşor să pună mâna pe active substanţiale sau acţiuni din patrimoniul multor firme.

Telefonul mobil e aproape public!

Vom detalia în continuare câteva modalităţi prin care, cu ajutorul unui telefon mobil, se pot obţine informaţii confidenţiale despre cineva.

Aflarea locaţiei exacte a persoanei în cauză

Este relativ simplu de aflat aceasta, fiindcă mobilul este în permanenţă conectat la un releu GSM. Totodată, prin metode simple de goniometrie, se poate determina exact nu doar zona geografică în care se află telefonul, ci chiar locaţia lui precisă, atât în plan orizontal cât şi în plan vertical.

Principiul folosit este de a cupla datele obţinute de la două sau mai multe receptoare direcţionale, între care există o anumită distanţă şi care recepţionează fiecare emisie a mobilului.

Prin poziţionarea receptoarelor astfel încât recepţia să fie maximă, se trasează nişte linii drepte virtuale pornind din receptor către mobil. Telefonul interceptat se va găsi la intersecţia acestor linii virtuale, cu o precizie de câţiva metri, sau chiar mai exactă.

Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare mişcare a unui om public. Trebuie aici ţinut cont că un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a menţine contactul cu celula geografică GSM în aria căreia se află. Astfel, aceste metode goniometrice funcţionează continuu, nu doar când se vorbeşte la telefon.

Interceptarea convorbirilor şi a mesajelor

Este cel mai răspândit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atât la sediul operatorului mobil cât şi cu dispozitive individuale.

Fiecare operator mobil este obligat prin lege să asigure interceptarea convorbirilor abonaţilor săi la cererea organelor statului, şi chiar mai mult, există anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare.

Aceste camere sunt destinate operaţiunilor secrete în care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces şi care asigură practic monitorizarea oricărei convorbiri sau mesaj, fără nici o supraveghere a acestei activităţi. Nici standardele mai noi de telefonie mobilă cum ar fi CDMA, standarde care asigură criptarea convorbirilor, nu sunt sigure, ci există echipamente automate de decriptare şi pentru acestea.

Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au început să se comercializeze public cu preţuri de ordinul a 1000 EUR. Aceste aparate sunt folosite în special de firme pentru a-şi monitoriza angajaţii şi pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit înregistrarea automată a convorbirilor, atât cele date cât şi cele primite, sortarea lor după telefonul de origine şi oră, filtrarea după ora convorbirii sau căutarea de cuvinte cheie.

Firmele folosesc aceste aparate în mai multe scopuri: pentru a se asigura că angajaţii nu divulgă date confidenţiale, că nu întreţin rapoarte incorecte cu competitorii, că nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.

Controlul de la distanţă al telefonului mobil

Telefoanele mobile mai noi, încorporează posibilitatea de a fi programate şi totodată vin cu anumite funcţii ascunse, gen baby-sitter. Aceste funcţii şi servicii sunt concepute în aşa fel încât un părinte să poată de la distanţă controla telefonul mobil al copilului, să audă ce spune acesta, unde se află, iar mai nou chiar să utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul în care se află copilul.

Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele şi nici nu are posibilitatea să le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor, o altă persoană are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste funcţii pot fi şi programate la telefoanele mobile care accepta programare şi care nu sunt dotate cu acestea.

Totodată ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicaţii sau de telefoane, oricine, fără mijloace tehnice deosebite, poate să afle o mulţime de detalii intime despre posesorul telefonului mobil. Un telefon mobil făcut cadou iubitei de către "iubitul" său, sau copilului de către părinte, sau unui angajat de către compania sa, pot constitui mijloace foarte eficiente de spionaj.
 
Metode avansate de interceptie

În general, aceste metode necesită echipamente foarte avansate şi nu sunt la îndemâna oricui, ci doar a guvernelor. În primul rând, un stat care dispune de sateliţi de interceptare sau de antene de recepţie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentanţele comerciale), poate fără probleme să intercepteze orice convorbire purtată în raza de recepţie a antenei respective.

Se pot afla astfel foarte multe informaţii confidenţiale, atât economice cât şi politice. SUA şi Anglia de exemplu (în cooperare cu încă trei state), au la dispoziţie un sistem global de interceptare, numit "Echelon", prin intermediul căruia se pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urmă scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.

O altă metodă de intercepţie de nivel înalt o constituie folosirea unor deficienţe ale aparatelor telefonice. De exemplu, în orice circuit electronic există un fenomen numit "zgomot de fond". Acest fenomen este dat de faptul că un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci şi atunci când este inactiv, totuşi există un flux de electroni între terminalele sale.

Astfel, chiar dacă cineva nu vorbeşte efectiv la telefonul său, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator şi emiţător este parţial funcţional. Practic, microfonul telefonului funcţioneaza non-stop şi unde (semnale) de o intensitate foarte slabă sunt emise continuu.

Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obişnuite, tocmai din cauză că sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanţă şi al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totuşi amplificate în aşa fel încât să poată fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a recepţionat microfonul telefonului). Astfel, telefonul mobil devine un emiţător constant al tuturor sunetelor care există în apropierea sa.

O scurtă prezentare a unui dispozitiv de interceptare a convorbirilor de la telefonul mobil:

Dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de funcţionare destul de simplu şi poate fi introdus cu uşurinţă într-o valiză de voiaj. Mai întâi, deţinătorul trebuie să scaneze codul personal al telefonului care urmează să fie ascultat.

Pentru acest lucru, respectivul trebuie să se apropie de posesorul telefonului mobil la o distanţă mai mică de 15 metri, în timp ce are o convorbire. Fiecare celular are un cod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastând pe telefon steluţă diez 06 diez (*#06#).

Puteţi încerca. Dupa ce scrieţi combinaţia şi apăsaţi tasta de apel, pe ecranul telefonului dumneavoastră va fi afişat un cod format din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular în parte şi nu poate fi identic la două aparate.

După ce dispozitivul de ascultare GSM este poziţionat, acesta scanează codul telefonului dumneavoastră, care este memorat automat de interceptor. Din acest moment treaba devine cu mult mai simplă. Toate convorbirile sunt criptate (codate) de operator şi, în cele din urmă, chiar de telefonul pe care-l aveţi.

Parola prin care se criptează este chiar codul IMEI, cel pe care îl are fiecare telefon în parte. Dispozitivul de ascultare prinde toate semnalele convorbirilor care se realizează la un anumit moment al zilei. Dacă este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanşează automat numai atunci când pe telefoanele respective se vorbeşte.

Sistemul de ascultare poate monitoriza peste 200 de telefoane simultan. Chiar dacă posesorul telefonului al cărui cod IMEI trebuie să fie ascultat nu se află în oraş, interceptorul înregistrează convorbirea. Pentru ca acest lucru să fie posibil, dispozitivul de ascultare monitorizeaza 124 de relee.

Asta înseamnă că o persoană care se află în Bucureşti şi vorbeşte cu cineva din Craiova sau este în Sibiu şi a sunat pe cineva din Bucuresti poate fi oricum ascultată de cel care deţine interceptorul. 124 de celule înseamnă tot atâtea relee montate de operatorul de telefonie mobilă.

Sperăm că cele prezentate mai sus să creioneze o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadată viaţa personală a cuiva, indiferent dacă acesta desfăşoară sau nu activităţi ilegale.

Ce e de făcut?

În continuare vom prezenta câteva posibilităţi de a contracara aceste metode de interceptare:

  • Pentru convorbiri confidenţiale folosiţi în primul rând aparate cu cartelă, chiar mai multe cartele cumpărate prin intermediari (este suficientă cumpărarea doar a unei cartele, nu şi a telefonului). Faţă de abonament, cartelele telefonice permit un grad de confidenţialitate mult mai mare.

    Datorită faptului că articolele AIM sunt adesea copiate pe diverse forumuri şi apoi preluate de alte reviste şi site-uri, fără a specifica originea lor, vă informăm că adresa acestui articol este http://aim.active.ws/?a=212 şi este publicat la Active Information Media.

  • Dacă primiţi telefoane mobile cadou, verificaţi să nu aibă funcţii ascunse de tip baby-sitter activate, şi în acelaşi timp să nu existe programe active în memoria lor, altele decât cele standard.

  • Obişnuiţi-vă ca acasă sau chiar la firmă să aveti telefoanele mobile în alte camere decât cele în care discutaţi de obicei, sau în care vă primiţi oaspeţii. Totodată este bine să nu aveţi telefonul mobil asupra dumneavoastră decât doar atunci când este absolută nevoie. Este bine să vă obişnuiţi să ţineţi telefonul mobil închis cât mai mult timp.

  • Singura metodă absolut sigură prin care un telefon mobil nu mai poate fi interceptat în nici un fel este scoaterea bateriei şi a cartelei SIM. Orice altă metodă oferă diverse posibilităţi de interceptare. Nici chiar închiderea telefonului mobil, dacă bateria rămâne în acesta, nu garantează intimitatea celor din jurul telefonului.

    Dacă acest lucru nu este posibil, folosiţi în spaţiul respectiv alte surse de sunet gen muzică sau fântâni arteziene, etc., şi poziţionaţi microfonul telefonului astfel încât să fie foarte aproape de acestea şi orientat către ele.(sursa http://aim.active.ws)
 
 
 
 

 
 
 
 
 
SBG 2009
 
 
 ALEGE JUDETUL
 
 
Alba                       Arad                       Arges                   Bacau                      Bihor                          Bistrita Nasaud Botosani                Braila                   Brasov                   Bucuresti                Buzau                 Calarasi                 Caras Severin            Cluj                       Constanta                Covasna       Dambovita               Dolj                        Galati                       Giurgiu                         Gorj                     Harghita             Hunedoara             Ialomita                    Iasi                           Ilfov                Maramures        Mehedinti             Mures                  Neamt                        Olt                      Prahova                  Salaj                         Satu  Mare             Sibiu                   Suceava             Teleorman            Timis                    Tulcea                   Valcea                   Vaslui                Vrancea