Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet,
Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a fost descoperit accidental în
1965, cand James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament
anti-ulcer.
Codul european pentru aspartam este E 951, şi este "înrudit"
cu E 950 (acesulfam K), făcând parte din categoria îndulcitorilor chimici
(artificiali).
Despre "beneficiile" folosirii aspartamului s-a scris
foarte mult. Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebită atenţie: două
numere (din oct. - nov.1995 şi dec.1995 - ian.1996) au găzduit importante
articole despre aspartam şi ce se ascunde în spatele afacerii.
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piaţa
alimentară. Un raport al FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din
SUA) relevă faptul că peste 75 % din reacţiile adverse reclamate de aditivii
sintetici se datorează aspartamului!
Multe dintre aceste reacţii sunt
foarte serioase, printre acestea fiind prezentă chiar moartea, după cum se
relevă într-un raport al DHHS (Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane) al
SUA din 1994. Iată doar câteva din cele peste 90 de simptome documentate în
raport:
Spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire
îngreunată, tahicardie, palpitaţii, pierderea memoriei, pierderea auzului,
ameţeli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseală accentuată,
iritabilitate, insomnie, respiraţie îngreunată, etc.
Cercetători care
studiază efectele aspartamului au arătat că acesta declanşează şi agravează
următoarele boli cronice:
Tumori pe creier, scleroză multiplă,
epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintală,
fibromialgie, diabet, etc.

Aspartamul este fabricat din trei substanţe chimice: acidul
aspartic, fenilalanină şi metanol. În cartea "Prescription for Nutritional
Healing", scrisă de James şi Phyllis Balch, aspartamul se află pe lista denumită
"otrăvuri chimice". După cum veţi vedea, acesta este adevărul.
Dr.
Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea Mississippi, a
publicat o carte în care arată detaliat care sunt efectele distrugătoare ale
aspartamului, folosind aproape 500 de referinţe ştiinţifice. De asemenea, el mai
arată şi distrugerile datorate glutamatului, aditiv care conţine 99 % acid
glutamic.
Aspartatul şi glutamatul sunt neurotransmiţători, adică
facilitează transmiterea de informaţii de la un neuron la altul. O cantitate
prea mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea
ireversibilă a
unor neuroni datorită unui influx excesiv de calciu în aceste celule. Acest
"supliment" de calciu pe care neuronul îl primeşte, va determina formarea de
radicali liberi în exces care ucid celula. De aceea aspartatul şi glutamatul
sunt denumite excito-toxine: stimulează celulele neuronale până le omoară!
Acidul aspartic este un aminoacid. În forma sa liberă, el duce la
creşterea nivelului din sânge al aspartatului şi glutamatului. După consumarea
unor produse care conţin aspartam sau glutamat, creşte nivelul din sânge al
acestor neurotransmiţători, adevărate excito-toxine.
Creierul primeste
astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat şi distrugerea neuronilor
începe galopant, iar marea majoritate (peste 75 %) a neuronilor din anumite zone
din creier sunt morţi înainte de a apare vreun simptom vizibil. Toate aceste
afirmaţii sunt bine documentate şi demonstrate de dr. Russell Blaylock în cartea
sa.
Câteva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau
declanşate de excito-toxine ca aspartamul şi glutamatul sunt: pierderea
memoriei, scleroză multiplă, pierderea auzului, demenţă, hipoglicemie, leziuni
cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer, epilepsie, dereglări hormonale.
Riscul este mult mărit pentru nou-născuţi, copii, femei însărcinate,
bătrâni şi bolnavii cu probleme cronice de sănătate. Deşi, în general, FASEB
(Federatia societăţilor americane pentru o biologie experimentală) este de acord
cu toate hotărârile FDA, în acest caz a declarat că "este mai prudent să se
evite folosirea suplimentelor alimentare care conţin acid glutamic de către
femeile însărcinate, nou-născuţi şi copii."
Acidul aspartic din aspartam
are aceleaşi efecte nefaste ca şi acidul glutamic. Dintre principalele efecte,
amintim doar câteva: dureri de cap, greaţă, dureri abdominale, oboseală
accentuată (prin împiedicarea glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie,
deficienţe de vedere, atacuri de panică, depresie, astm şi probleme severe de
respiraţie.
Persoanele care au consumat aspartam s-au plâns cel mai
adesea de pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, după
numarul mare de cazuri.
Blaylock nu este singurul medic celebru care
apare în aceste cercetari. Printre cei care au vorbit despre distrugerile
cauzate de aspartat şi glutamat se numara şi dr. Adrienne Samuels, psiholog
specialist în cercetare. Un altul este Olney, profesor în departamentul de
psihiatrie de la Şcoala de Medicină din Universitatea Washington. El este unul
dintre cei mai faimoşi medici, o autoritate în acest domeniu. El chiar a
informat compania Searle în 1971 despre faptul că acidul aspartic provoacă găuri
în creierul cobailor folosiţi la experimentele cu aspartam. Lista celor
preocupaţi de efectele acestor excito-toxine este însă mult prea mare pentru a
fi trecută aici.
Un alt component al aspartamului este fenilalanina.
Acesta este un aminoacid care se găseste în mod natural în creier. Persoanele
care suferă de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce la
un nivel periculos de mare al fenilalaninei în creier, deseori mortal. S-a
demonstrat că prin consumul de carnbohidrati asociat cu aspartam apare cresterea
concentraţiei de fenilalanină din creier, chiar şi la persoane care nu suferă de
fenilcetonurie! Aceasta nu este o teorie, toate experimentele făcute până acum
demostrează acest lucru cu prisosinţă.
Odată cu mărirea nivelului de
fenilalanină din creier, concentraţia de serotonină va scădea foarte mult,
aceasta ducând la depresie şi alte probleme emoţionale grave.
Chiar şi o
singură folosire a aspartamului duce la creşterea cantităţii de fenilalanină din
sânge. O poveste impresionantă despre consumul de aspartam a fost recent
publicată în "Wednesday Journal" în articolul "Un coşmar cu aspartam".
John Cook a început să bea 6 - 8 racoritoare dietetice în fiecare zi.
Simptomele de început au constat în pierderea memoriei şi dureri de cap
frecvente. Mai mult, simţea nevoia de şi mai multe răcoritoare dietetice. Starea
de sănătate s-a deteriorat aşa de mult încât a ajuns la schimbări
comportamentale radicale şi accese de furie violente. Deşi nu suferea de
fenilcetonurie, analizele de sânge au arătat un nivel al fenilalaninei de 80
mg/dl. De asemenea, s-a constatat deteriorarea creierului şi funcţionarea
anormală a sistemului nervos central. După ce a renunţat complet la consumul de
aspartam, starea lui de sănătate s-a ameliorat dramatic.
Blaylock
demonstrează că un nivel crescut de fenilalanină în creier duce până la urmă la
schizofrenie. De aceea, folosirea regulată a aspartamului a dus la creşterea
vânzărilor de Prozac pentru a controla schizofrenia. Toate acestea spre bucuria
marilor concerne farmaceutice care au avut astfel un profit imens.
Ultimul component al aspartamului este metanolul, o otravă mortală. Cu
toţii cunoaştem cazuri de alcoolici împătimiţi care au consumat metanol,
ajungând orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat gradat în intestinul
subţire sub acţiunea enzimei chimotripsină.
Prin încălzirea aspartamului
la o temperatură mai mare de 30 de grade Celsius (cazul fabricării de dulciuri
dietetice - fără calorii - pe bază de aspartam) metanolul este eliberat şi,
deci, prezent ca atare în alimentul respectiv.
Odată ajuns în corp,
metanolul de descompune în acid formic şi formaldehidă, care este o neurotoxină
mortală. Cercetările arată că formaldehida este o otravă cumulativă pentru că nu
se mai elimină, odată ajunsă în corp.
Simptomele otrăvirii cu metanol
includ migrene, ameţeală, greaţă, dezordini gastrointestinale, slăbire,
pierderea echilibrului, friguri, pierderi de memorie, dereglări comportamentale,
etc.
Cele mai bine cunoscute probleme cauzate de otrăvirea cu
metanol sunt cele legate de pierderea vederii, micşorarea câmpului vizual,
vedere în ceaţă, distrugerea retinei şi orbire. (Probabil că de aici vine numele
gumei de mestecat ORBIT... fără zahăr!)
Formaldehida este o substanţă
cancerigenă cunoscută care afecteaza ADN-ul si duce la malformaţii congenitale.
Datorită lipsei anumitor enzime, oamenii sunt mult mai neajutoraţi în faţa
acestei toxine decât animalele. De aceea, testele cu aspartam făcute pe animale
nu reflectă realist pericolele pentru oameni: acestea sunt mult mai mari!
Aşa cum a arătat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and
Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona, "nu există studii care
să evalueze efectele mutagene, teratogene sau carcinogene ale administrării
metanolului, pe oameni." El chiar a dat în judecată FDA cerînd să interzică
aspartamul, cel puţin până la noi cercetări, afirmând că "odată ce aprobaţi
aspartamul, nu se va mai putea face nimic pentru a repara greşeala", aşa cum a
fost şi cazul cu zaharina, cunoscut agent cancerigen, "sau cu Dumnezeu ştie ce
alte substanţe care insultă constituţia umană cu aprobare guvernamentală".
La puţin timp după această intervenţie, comisarul FDA responsabil cu
aspartamul - Arthur Hull Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului, după care
a demisionat din FDA fiind angajat la compania Searle, cea care fabrică
aspartamul!
Nu este singurul nume care a beneficiat de pe urma
aprobării aspartamului. Donald Rumsfeld, cunoscută figură din administratia
Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv) înainte de a-şi oferi
serviciile guvernului...
În actul "inconştient" din 1993, FDA a aprobat
aspartamul ca ingredient în produsele alimentare preparate prin încălzire la mai
mult de 30 de grade Celsius!!! Este vorba de celebrele - din păcate - dropsuri
fără zahăr, cu zero calorii (Orbit, Golia, Cool mint, etc.), si toata gama de
produse dietetice de patiserie si cofetarie.
Şi totuşi, de ce nu auzim
despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:
1.
Lipsa de interes din partea populaţiei. Bolile şi accidentele cauzate de
aspartam nu apar în ziare aşa cum este reflectat un accident aviatic în
mass-media.
2. Majoritatea oamenilor nu
asociază simptomele lor cu folosirea aspartamului. Pentru că odată ce omul şi-a
distrus o parte importantă a neuronilor săi şi a ajuns la o boală cronică, nu
poate nici măcar să se gândească să asocieze boala lui cu aspartamul.
Modul în care a fost aprobat aspartamul este o lecţie despre cum
companiile chimice şi farmaceutice manipulează agenţiile guvernamentale ca FDA,
mituiesc organizaţii non-guvernamentale ca Asociaţia Dietetică Americană, şi
inundă comunitatea ştiinţifică cu studii fraudate sponsorizate de industria
beneficiară (fabricanţii de aspartam).
Erik Millstone, cercetător la
Science Policy Research Unit de la Universitatea Sussex a adunat sute de pagini
de probe obţinute prin Legea de libertate a informatiei (23) din SUA arătând că:
1. Testele de laborator au fost fraudate iar pericolele au fost
ascunse;
2. Tumorile cerebrale au fost "eliminate" de pe cobai iar animalele
care au murit au fost înregistrate ca fiind "bine mersi" în înregistrările de
laborator;
3. FDA a fost "hrănită" cu declaraţii false şi eronate;
4. Cei
doi procurori desemnaţi pentru a aduce în faţa instanţei fabricantul de aspartam
pentru frauda informaţională au fost anjajaţi imediat de fabricant pentru a
nu-şi duce la îndeplinire misiunea;
5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele
propriei comisii ştiinţifice care a cercetat cazul aspartamului iar la scurt
timp după aprobarea aspartamului i s-a oferit un post în firma care răspundea de
relaţiile publice ale companiei producătoare Searle;
6. În ianuarie 1993,
American Dietetic Association a primit o donaţie de 75.000 dolari de la compania
NutraSweet. Multe alte organizaţii "independente" au beneficiat de mari sume de
bani din partea fabricanţilor de aspartam. Asociaţia mai sus-amintită a primit
bani de la NutraSweet şi pentru a organiza o şcoală de bucătari în Chicago
(pentru a-i învăţa cum să foloseasca aspartamul în preparate culinare);
7. Un
cercetător independent din New England care a demonstrat pericolele consumului
de aspartam este acum consultant la compania Monsanto (soră cu Searle). Un alt
cercetător din sud-estul SUA a mărturisit despre pericolele aspartamului asupra
copiilor. Un reporter de investigatii a descoperit că i s-a spus să-şi "ţină
gura" dacă vrea să nu-şi piardă sponsorizarea din partea unui producator de
răcoritoare dietetice care este membru în asociaţia NutraSweet.
Aspartamul este vândut în peste 80 de ţări din lume! El poate fi găsit
în: mic-dejun instant, gume de mestecat fără zahăr (Orbit, Winterfresh,
Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fără zahăr, băuturi răcoritoare, îngheţată,
gelatină, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu),
suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, îndulcitori alimentari, cafea
instant, iaurt, etc.
Aspartamul a fost găsit şi în produse care nu menţionau
acest lucru pe etichetă. De asemenea, suplimentele alimentare şi tabletele de
multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) conţin aspartam.
Vă recomandăm să consultaţi şi cărţile următoare:
1.
"Excitotoxinele: gustul care ucide", (Health Press, 1994) de Russell
Blaylock
2. "Aspartamul (NutraSweet), e sigur?", (prin Aspartame Consumer
Safety Network) de H. J. Roberts
3. "Aspartamul amar - o deziluzie
dietetică", de Barbara Mullarkey
(sursa http://aim.active.ws)